Ammïla, oua
che no l’inscia a
brixa,
comm’ê l’é solo teia gianchinastra,
redena d’unna craccia de
sarmaxo,
cheutta da-o sô de
tante stæ de
pesca.
Ferso pe ferso, e agogge særan
sguari,
sarçiscian e repontan, dan
recatto,
e l’é bello stâ chì
into pin da luxe
à dâghe ê mente e à ciappettâ tra
niatre.
No gh’an sprescia, i nòstri
òmmi, ch’ê se
cange
torna inte l’äa, ê ch’a
sciòrbe tutta ê fòrsa
da raffega, e ch’ê sponcia in sce l’ätua
à renegâ o destin ch’o î liga ê-o vento.
Fiorenzo Toso – Lingua genovese
Da “Sorollla” di Fiorenzo Toso, Philobiblon
edizioni, Ventimiglia, 2021, pag. 19
CUCENDO LA VELA
Guardala, adesso che la brezza
non la gonfia,
è sola tela biancastra,
irrigidita da una crosta di
sale,
cotta dal sole di tante
estati di pesca.
Pannello dopo pannello, gli
aghi chiudono squarci,
rammendano, ricuciono,
riparano,
ed è bello starsene qui, in
piena luce
a
prendersene cura, chiacchierando tra di noi.
Non hanno fretta, i nostri
uomini, che torni
a
essere l’ala che assorbe tutta la forza
della raffica, e li spinge
lontano
ê
maledire il destino che li lega al vento.
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