sabato 30 aprile 2022

ANGIETA di Emilia Ramò



In nüu masaghin, pecin ascì

int’in carrugiu arente de San Sci

a travajva lì ina duneta,

in’asbia sanremasca, Angieta.

 

Ina carega, in tourin, i müturai,

int’in recantu tüte ben amüjaie

e urive che au menüu a catava

e e muraje cian cianin i gagnava.

 

Següra lì drentu a ghe girava

stu veru òuru bèn au manezava

e cun u so’ corpu d’öju de mesté

au preparava pe’ daru au defissié.

 

Santu süù de gente puveréta,

süù e pan cundiu de picajéta

che pe’ ste fasce a giurnà a passava

pensandu ai catru sòudi ch’a piava.

 

E i cuiva desgurdie, e e die

i l’eira del longu abessie,

pöi cun u sacu, chi a currbéta

i e purtava a-a nostra Angieta.

 

 

 

Emilia Ramò – Dialetto di Sanremo

 

 

ANGIETA

 

Un nudo magazzino, piccolo anche

in un vicolo a fianco San Siro

lavorava lì una donnina,

una vispa sanremasca, Angieta.

 

Una sedia, un tavolino, i motulari,

in un angolo tutte ben ammucchiate

le olive che al minuto comprava

e i muri pian pianino guadagnavano.

 

Sicura lì dentro ci girava

quel vero oro bene amministrava

e col suo colpo d’occhio del mestiere

lo preparava per dare al frantoiano.

 

Santo sudore di gente poveretta,

sudore e pane condito di fame

che per ‘ste fasce la giornata passava

pensando ai quattro soldi che prendeva.

 

E le raccoglievano disinvolte, e le dita

erano sempre intirizzite,

poi con il sacco, chi con la corbetta

le portavano alla nostra Angieta.


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