I pesci e d’àutre bestie de marina,
A diferènsa di cristiai, i san za
De che morte i spirisce inta cuxina:
Da sarpa a fin a l’è au furnu, imbarsamà.
L’aragusta a finisce belurina
In maiunese, a treia, infarinà,
In paëla,
u gianchetu in menestrina,
A
buga inte l’aixeu, l’anciua sarà.
Tütu
u pesciu da scœiu u va in ciupin,
O
a buiabassu, u grùngaru a zemin
E
ascì a murena, e u purpu, prima ancù,
D’andà
a stüfau, i u stüfa cu u turtù.
Chi
fasse morte au natürale, infin,
Nu
gh’è che u mùsculu, a patela e u zin.
Vincenzo Jacono –
Dialetto di Sanremo
LE VITTIME DEL MARE
I pesci ed altre bestie del mare,
A differenza dei cristiani, sanno già
Di che morte spirano in cucina:
Della salpa la fine è al forno, imbalsamata.
L’aragosta finisce bella bella
In maionese, la triglia, infarinata,
In padella, l’avannotto in minestrina,
La boga nell’aceto (in agliata), l’acciuga
salata.
Tutto il pesce da scoglio va in caciucco,
O in zuppa di pesce, il grongo a zimino
E anche la murena, e il polpo, prima ancora,
Di andare a stufato, lo stufano col tortoio.
Che faccia morte naturale, infine,
Non c’è che la cozza, la patella e il riccio.
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