Gènte de tüte e méne
s'inàndia p'in andame a suin
càreghe de panéie e
cavagnéti,
méze indurmie ma cuntènte,
daré a some ciapunàe.
U se munta de longu da nui!
Pe' cöje ina cuarta d'uìve
besögna fenà e pöi remenà,
smangiàse e unge int'u pàutu
sécu,
in zenugliùn, e done in
cuciùn.
U ciòca mézugiurnu a a
Viléta,
atrazà u fugüà cun e
brundiglie,
asetàse insce i carcàgni,
infrizà e uive s'in fì
d'erba,
negre, grase, afaàe int'a
zéne:
u l'è in lanpu ! Mangià e
ciapetà.
In amuùn de vinéta, tostu
ina ribòta,
in tocu de pàn, in bucunétu
de furmagiu
cume cunpanàigu, u zirnà
d'ancöi.
E giasciandu aiàse de
repetenùn
cu berculùn ligàu a a curéa,
perchè a dexenbre u fa scüu
prestu.
Mino
Beghello – Dialetto di Taggia
OLIVE BRUCIACCHIATE
Gruppi variegati di donne
s'inerpicano per sentieri
assolati
cariche di ceste e cestini
mezze addormentate ma
speranzose
dietro muli ferrati che le
precedono.
Si sale sempre nella nostra
terra!
E' la raccolta delle olive
pregiate
fra l'erba alta da segare e
il fango secco.
Suona mezzogiorno alla
Villetta,
si accendono piccoli focolai
con sterpi
ci si siede per terra
ripiegando le gambe,
e gli spiedini di olive
belle, grasse e nere
incenerite e gustose
appaiono dal nulla.
Come se fosse festa, un
bottiglione di vino novello,
con un tozzo di pane e
formaggio
è il pranzo delle
raccoglitrici di olive.
Per non perdere tempo,
mangiando,
col sacchetto per le olive
legato in vita,
perché a dicembre fa buio
presto.
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