lunedì 16 novembre 2020

UIVE AFAÀE di Mino Beghello


 

Gènte de tüte e méne

s'inàndia p'in andame a suin

càreghe de panéie e cavagnéti,

méze indurmie ma cuntènte,

daré a some ciapunàe.

U se munta de longu da nui!

Pe' cöje ina cuarta d'uìve

besögna fenà e pöi remenà,

smangiàse e unge int'u pàutu sécu,

in zenugliùn, e done in cuciùn.

U ciòca mézugiurnu a a Viléta,

atrazà u fugüà cun e brundiglie,

asetàse insce i carcàgni,

infrizà e uive s'in fì d'erba,

negre, grase, afaàe int'a zéne:

u l'è in lanpu ! Mangià e ciapetà.

In amuùn de vinéta, tostu ina ribòta,

in tocu de pàn, in bucunétu de furmagiu

cume cunpanàigu, u zirnà d'ancöi.

E giasciandu aiàse de repetenùn

cu berculùn ligàu a a curéa,

perchè a dexenbre u fa scüu prestu.

 

 

 

Mino Beghello – Dialetto di Taggia

 

 

OLIVE BRUCIACCHIATE

 

Gruppi variegati di donne

s'inerpicano per sentieri assolati

cariche di ceste e cestini

mezze addormentate ma speranzose

dietro muli ferrati che le precedono.

Si sale sempre nella nostra terra!

E' la raccolta delle olive pregiate

fra l'erba alta da segare e il fango secco.

Suona mezzogiorno alla Villetta,

si accendono piccoli focolai con sterpi

ci si siede per terra ripiegando le gambe,

e gli spiedini di olive belle, grasse e nere

incenerite e gustose appaiono dal nulla.

Come se fosse festa, un bottiglione di vino novello,

con un tozzo di pane e formaggio

è il pranzo delle raccoglitrici di olive.

Per non perdere tempo, mangiando,

col sacchetto per le olive legato in vita,

perché a dicembre fa buio presto.


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