Dattei, moscoli, porpi, zin,
arselle.
Un imbatto in scî muzai.
Tregge viaxe,
cheufani e bronchi. Magnæ de
patelle.
E de scorpene comme tante
braxe.
Gritte che pan vellui de
gexa, e a-a drita
’na cavagna de teste feua,
de anghille.
Dentexi missi za inte
fiammenghille.
Unna liggia de röba da fâ
frita.
E un çimitëio d’euggi, un
dormitöio
sensa parpelle. Quarche coa
ch’a sbatte.
Unn’oegiña ch’a s’arve… pe
mortöio
ghe basta doî limoin, ’na
ramma, e natte.
Roberto Giannoni – Dialetto di
Genova
Tratta
da “Poesia in Ligure tra Novecento e Duemila” (1900 – 2018) di Alessandro
Guasoni – Edizioni Cofine, Roma, 2019, pag. 100
IL MERCATO DEL PESCE
Datteri di mare, cozze,
polpi, ricci, arselle.
Un riflesso sui muggini. Triglie
veraci,
cofani e gronghi. Manciate
di telline.
E scorfani come tante braci.
Granchi che sembrano velluti
di chiesa, e a destra
un cesto di teste fuori, di
anguille.
Dentici messi già nei piatti
da portata.
Una montagna di roba da
friggere.
E un cimitero di occhi, un
dormitorio
senza palpebre. Qualche coda
che sbatte.
Una branchia che si apre…
per funerale
gli bastano due limoni, un
ramo, i sugheri.
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